Ture og fotos

Af Bent K. Thomsen
Vadehavet – overset, men fantastisk egnet for havkajakroer.

Kajakker-mandoe Kajakker-mod-solen-vadehavet Logo-Trekantenskajakskole-muslinge Saeler-i-vand Saeler-romoe

Det er september. Vejrudsigten lover blæst, ja op til kuling fra nordvest, så det er lige før turen bliver aflyst, men denne fredag aften er der kun lidt blæst. Vi får pakket havkajakkerne og sætter i vandet kl. 21.30, hvor der er flod. Vi ror med pandelamper – målet er at slå lejr på det offentlige areal uden for digerne på Mandø. For mange er det en udfordring at ro i mørke. Der er lidt bølger, men det går ok. Her er det væsentligt med forhåndsaftaler, da det er vanskeligt at kommunikere. Ved midnatstid er lejren slået op, og en tiltrængt søvn venter, så vi kan være klar til næste dags udfordringer.

Vi kan sove “længe”, da vi p.g.a. tidevandet først kan ro kl. 9.00. Målet er at gå gennem Østerdybet forbi Kore Sand ud til Juvre Sand for spidsen af Rømø. Den sydvestlige del af Kore Sand er sæl reservat, men det er sælerne denne lørdag lige glade med, for på den østlige side af Juvre Sand er der læ, så her ligger ca. 250 voksne sæler, (hannen kan veje op til 120 kg), og deres store unger og slapper af. Det er en god idé at holde ca. 300 meter til land for at undgå, at sælerne går i vandet. I august og september skifter de pels, og er derfor særlige sårbare i denne periode. Men de store unger er meget nysgerrige, og går i vandet. Snart kikker de op ved siden af havkajakkerne. De følger kajakkerne – det er en helt fantastisk oplevelse. Vi ror vest om Kore Sand, går i land og indtager frokosten på denne store sandbanke, som når som helst kan springe i græs, og blive til en ny ø.

Planen var egentlig at overnatte her, men da de til natten lover kuling fra nordvest, vælger vi at lade være med det, og ror tilbage til Mandø.

Om natten bliver det hård kuling. Den ene lavu kan ikke klare blæsten. Vi må lægge den ned, og sove under åben himmel i læ ved én af de høfder, der går ud i vandet. Vandet stiger meget, så vi må holde øje med, om vi bliver nødt til flytte os inden for digerne. Det bliver kun til 2½ times søvn, inden vi igen er nødt til at tage hensyn til tidevandet, så vi kan ro ind til fastland. Det blæser nu ca. 12 m/s fra nordvest, så vi får vinden lige i ryggen ind. Herlige og udfordrende surfbølger.

At ro i vadehavet kræver grundig planlægning, gode havkajak færdigheder, kendskab til tidevand og strøm, samt søkort, men så venter også store oplevelser.