Evighedsfjorden Grønland

Next stop Greenland – Havkajak ekspeditionstur Evighedsfjorden
Evighedsfjorden-groenland

Mandag, d. 9. juli

Spændt mødes jeg med de øvrige ekspeditionsdeltagere i Kastrup. Forventnings glæde lyser ud af øjnene på alle, denne tidlige mandag morgen. Efter knap 5 timers flyvning, ankommer vi planmæssigt til Kangerlussuaq. Dejlig varmt solskinsvejr, så forventningens glæde får endnu en tak op. Leje af satellittelefon, lidt vandring i området. Med Air Greenland til Maniitsoq. Vi flyver over Sukkertoppen iskappe, og kan tydeligt se det meste af Evighedsfjorden. Hotel Maniitsoq. Fantastisk velbeliggende hotel. Tilsendt proviant, telte, trangiaer, og havkajakker checkes. Resterende fællesmad handles ind og fordeles i portioner, så hver enkelt gruppe har ansvar for sin egen proviant. Hvordan skal vi dog få plads til alt dette? Efter en dejlig middag på hotellet med hvaludsigt går jeg til ro med høje forventninger til morgendagen.

Tirsdag, d. 10. juli

Jeg nyder morgenmaden ved det veldækkede bord akkompagneret af hvalernes leg ude i bugten – fantastisk morgen. De sidste personlige indkøb gøres. Jeg er bevist om, at vi nu snart forlader civilisationen og fristes til kæmpeindkøb af alt muligt, men undlader dette, da kajakken sætter begrænsning for, hvor vildt det kan gå for sig. Nivi har fået motorproblemer, så vi nøjes med en langtsomgående fiskerkutter, som bringer os til Ikaamiut, hvortil kajakkerne er transporteret i forvejen. Fordeling af kajakker. Herefter går det store pakke show i gang. Alt kan ikke være der – hjælp! Her i den forladte bygd Ikaamiut, ligger der en lejrskole, som er åben, her laves en fantastisk velsmagende aftensmad, ris med havtaske indkøbt på Brættet i Maniitsoq. Vi vælger at gå til køjs i køjesengene, så teltslagningen udsættes en dag! – Telefonen står til at vække kl. 04.00 – godnat.

Onsdag, d. 11. juli

Op til endnu en flot solskinsdag. De tungtlastede havkajakker er vanskelige at få i vandet. Så er vi endelig af sted i kajakkerne, krydser over i samlet flok for at følge den sydlige bred ud gennem Hamborgersund. Lidt vind, men alle er ok. Vi opdager hurtigt, hvor vanskeligt det kan være blot at skulle gå i land for at tisse, så det skal ”forberedes” i god tid. Det bliver lidt overskyet til formiddagskaffen. Krydser tilbage inden ankomsten til endnu en nedlagt bygd Appamiut, ca. 15 familier har i sin tid levet på dette barske sted, som ligger lige ud til Davidsstrædet. I dag er der dog høj solskin og fantastisk flot vejr. Myggene tager imod os allerede ved vandkanten, så de fleste må finde myggenettene frem. Vi kommer ind ved næsten lavvande, og må sørge for at få slæbt havkajakkerne op i sikkerhed til højvande. Tidevandsforskel på ca. 4 meter. Eftermiddagen går med dasen, vandring, fiskeri, hvor den første fladfisk hives i land. Myggeplagen er nu intens, så det er dejligt at komme i teltet og få en god nats søvn.

Torsdag, d. 12. juli

Vi kommer af sted kl. 7.30. Det viser sig at skulle blive en lang dag med 9 timer på vandet. I dag kan nem blive turens mest barske, da vi skal ro udenskærs for at komme ind i Evighedsfjorden, men vejret viser sig fra den absolut flotteste side med høj solskin og fuldstændig stille vejr. Fantastisk flot tur gennem skærene først ind i Appamiut Kangerdluarssuat og gennem smal passage til Evighedsfjorden og frem til lille ”indsø” ved Kujataa lidt før Nuukkut. Inden da gør vi ophold på turens eneste strand. Olivine strand med grønt sand. Det flotte vejr får flere til at smide tøjet og hoppe i bølgen blå. De høje hvin og den hurtige dukken op af vandet igen vidner dog om større heltemod end behagelige badevandstemperatur. Vandet er nok under 5 grader her. Den først hval spottes her fra kajak – fantastisk.

Fredag d. 13. – søndag,d. 22. juli

De næste mange dage står turen så på Evighedsfjorden. Denne superflotte fjord, hvor Sukkertoppen Iskappe og indlandsisen ligger ”ovenpå” fjeldene. Med rigtig mange gletschere, der smyger sig i bræer ned gennem fjelddalen for til sidst at kælve i fjorden, lydende som tordenvejr. Mønstret er lidt det samme for alle dage. Søgning efter egnede campingmuligheder med tilgængeligt fersk vand, teltslagning, mad, fiskeri, hygge, vandring, dagbogsskrivning, lidt læsning, op og af sted på forskellige tidspunkter af døgnet for at udnytte tidevandet. Et par enkelte overliggerdage med fuldstændig afslapning for nogen, og strappeserende vandreture for andre.

Det mest bemærkelsesværdige en den fuldstændig larmende stilhed i dette kæmpe land. Vi ser ingen både, møder ingen andre mennesker. Vi lever af det mad vi har medbragt i kajakkerne, de fisk, der fanges undervejs, og det dejlige ferskvand, der findes overalt i rigelige mængder.

Vi får kæmpemængde af åndelig føde hver dag i form at det natursceneri, der udfolder sig lige ved siden af vores havkajakker.

At ligge i sin lille kajak 100 meter fra en 15 meter lang pukkelhval, der med en kæmpe vandsøjle blæser sit blås op mod himlen, er minder for livet.

At være tæt på et kæmpefuglefjeld med 100.000 vis af ynglende fugle.

At opleve tejstens formationsflyvninger med deres hurtige vingeslag.

At opleve den ene flotte gletscher efter den anden, med kælvende bræer ud i fjorden, lyder som dansk tordenvejr.

At ro igennem dødszonen, hvor gletscherne hænger oppe i 1500 meters højde.

At ro tæt på de lodrette bjerge på op til 2000 meters højde, hvor kæmpe stenskred er almindelig.

At komme helt i bunden af Evighedsfjorden og opleve indlandsisen.

At opleve vejrskifte fra helt stille vejr til storm på under 3 minutter.

At ro mellem disse kæmpefjelde i klart solskinsvejr og også i vejr, hvor skyerne hænger lavt.

At opleve folks succes med fiskeriet af fjeldørreder, fladfisk, torsk osv.

At opleve folks fascination af den sparsomme vegetation, og at noget rent faktisk også kan spises, som grønt.

At opleve glæden ved et lille solstrejf, så lidt af det våde tøj kan tørres efter regnfulde dage.

At et lille stykke chokolade på en af de sidste dage, hvor rationerne er ved at være i bund, kan gøre umådelig glæde.

Ovennævnte er kun et udpluk at de mange oplevelser på turen.

Mandag, d. 23. juli

Vi nyder livet i bygden Kangamiut. Bygden ser ud som vi ser i rejsebøgerne med de farvestrålende huse beliggende op af fjeldsiden. Sælresterne i vandet. Dumpen lige uden for byen. Kirkegården med de mange trækors og plastikblomster. Købmanden med et varesortiment lignende en dansk butik. I Reginas hus er det dejligt med et varmt bad. Det første i 2 uger. Hvalbøfferne smager godt. Tirsdag med hurtigbåd til Søndre Strømfjord. Onsdag tur til indlandsisen, og moskusoksesafari inden hjemrejse torsdag. 3 grader står der på displayet i lufthavnen. I Kastrup er der også regn, men 19 grader koldt!

En flot tur – minder for livet – tak til Morten Nilsson for initiativet til turen, planlægningen m.v. Tak til de øvrige 12 ekspeditions deltagere for engagement, fleksibilitet og tolerance. Det kræver naturligvis et stort planlægningsarbejde inden turen, en stor indsats af alle under turen, for at 13 individuelle personer kan få en god havkajaktur ud af det – det lykkedes rigtig godt. Yderligere oplysninger kan fås ved henvendelse til Bent K. Thomsen – 75586194 – mail bent@trekantenskajakskole.dk