Bågø – og et dejligt stykke chokolade

Af Bent K. Thomsen

Det er en herlig novembermorgen. Solen står op i øst her medens vi drager over Lillebæltsbroen. Kajaktraileren er fyldt med kajakker, og vi er fulde af forventning til denne søndagstur, som går til Bågø i Lillebælt. Fra Aborg strand kan vi skimte øen i morgendisen. Vi bliver enige om turplanen. Det blæser nu ca. 7 m/s fra sydvest. DMI lover vinden om i vest / nordvest i løbet af dagen. Så vi sætter kurs mod Østklinten Det første stykke ud er der pænt store dønninger – efterhånden som vi kommer ind mod Bågø, kommer vi lidt i læ, men inden vi når så langt, skal én af kajakkerne lige tømmes for det vand, der kom ind, da vi roede igennem brændingen. I tumulten forsvinder en pagaj, og min ekstra pagaj må i brug. Her får vi syn for sagen for, hvor vigtig det er at have snor i pagajen.

Efter krydset på ca. 4 km går vi i land og nyder et stykke chokolade (dog ikke Bågø), og en kop kaffe. Vi kan se sukkerfabrikkens siloer i Assens. Mod sydvest kan vi se Årø. Vi ror nu syd om øen. Her er der en flot vegetation med fyr og gran. Forbi den lille marina og fiskehusene. Ved marinaen kan man overnatte i telt. Forbi det flotte fyr. Vi ror mod nord på vestsiden. Her er landskabet fladt, bag kysten ligger Vestmosen. Mod nord kan vi se Bågø by med kirken ragende op. Vi ror mod øst mellem Egholm og Bågø, og er nu klar til frokosten på Sommeroden.

Så snart vi kommer rundt om nordøstspidsen af øen, sætter vi kurs mod Fyn igen. Et par rul afslutter krydset. Det giver et koldt gys, når det kun 10 grader kolde vand rammer ansigtet. Vinden er endnu ikke drejet om i vest som lovet, så vi får nogle pænt store bølger ind fra siden det sidste stykke over. Inden turen hjem smager en kop varm kakao godt.

Det har været en herlig måde at tilbringe denne efterårssøndag på. En ny ø af de mange småøer i Danmark er genopdaget, og vi har nu et ekstra kryds i øbogen. Se mere om de danske småøer på www.danske-smaaoer.dk